dimecres, 14 de novembre del 2007

AMETLLES GARAPINYADES

Aquest diumenge vaig anar a casa la Salut i l'Àlex per aprendre a fer ametlles garapinyades. Teníem ametlles de fa uns dies que ens van portar del tros de la Clara i en Pep a Mas de Barberans. Tot i que els ingredients no tenen secret, l'elaboració sí que en te.... crec que és millor poder observar algú que en sap fer per poder veure què passa amb el sucre a la paella. Tot i així intentaré explicar-vos-ho per escrit per que ho pugueu provar a casa.


Ingredients:
1 mida d'aigua
1 mida d'ametlles crues amb pell
1 mida de sucre (a la 2a paellada una mica menys ja que en tenim de restant de la 1a)
1 cullera de fusta
1 ganivet per si s'enganxa molt el sucre a la cullera i no podem remenar bé
1 paella amb les parets altetes

Es posa tot al foc fins que se sent explotar la primera ametlla (com passa amb les crispetes). Això pot passar aproximadament uns 20 minuts després que estiguin al foc. Retirar la paella del foc (sense apagar-lo) i barrejar amb ganes i sense despistar-se perquè el sucre es refreda de sobte i es queda compacte, aquí és on t'ho jugues tot!
S'ha de remenar per tal que el sucre es refredi com si fos sorra i no "vidre tot compacte". Quan no en queda de líquid, es torna a posar a foc baix fins que es fongui altre cop una mica el sucre (no totalment per que si no se'ns desenganxarà la part que ja hi havia enganxada a les ametlles).
Tornar a retirar la paella del foc i remenar igual que abans de baix a dalt ajudant a que el sucre que queda per la paella s'enganxi a les ametlles. Es pot repetir el procés 3, 4, 5 vegades fins que gairebé no ens quedi sucre per la paella.
Posar les garapinyades en una plata de vidre perquè es refredin.
Trucs i consells de l'àvia de la Salut:
* no sigueu "ànsies" i no proveu les ametlles calentes! us podeu cremar i les ametlles estan remollides.
* l'àvia deia que a partir del 2n cop que es fon el sucre, més val que no es fongui tot i repetir el procediment (ella aconsellava fondre'l 3 cops o més! jo faig màxim 3, estem al 2007 i el temps és or)
* passar-s'hi una estona ben llarga i fer les màximes en un dia per no haver de desaprofitar sucre (quan neteges...)
* Per netejar: omplir la paella d'aigua, posar-la al foc, posar-hi la cullera de fusta i aprofitar quan el sucre s'hagi fos.

Aquí teniu unes fotos del procés d'elaboració


Salut eren moooolt bones!
Bon profit!

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Estic segura que eren boníssimes!!!
És que les ametlles del tros del pep i la Clara són de "calité", eh?

Anna Cruells ha dit...

Són boníssimes les ametlles de l'àvia, ho dic per experiència. Només un comentari per afegir: l'àvia tenia una paella només per fer les ametlles, doncs el sucre, en el procés final, pot ratllar la paella.

Dolors ha dit...

Com sempre, els postres que fa la Gloria estan boníssims. D'aquest sí que els companys de feina vam ser conillets d'índia!

Glòria ha dit...

Gemma,
Tu també les has pogudes tastar oi?. La veritat és que com aquestes poques.
Anna, per llepar-se'n els dits.... de veritat. I és que les àvies tenen un munt de receptes sorprenents!!!
Dolors, gràcies. Prova-ho i veuràs com als de casa també els agradarà.