dimecres, 9 d’abril del 2008

PASTISSETS

Aquesta és una d'aquelles receptes de l'àvia que sempre havia volgut aprendre a fer i que tenia pendent des de fa bastant de temps. Aquest dissabte va ser el dia.... al matí vam fer la massa (que cal deixar reposar) i a la tarda vam fer els pastissets, de confitura de carbassa i de cabell d'àngel. La Dolors també va venir al taller de cuina de l'àvia ja que a casa seva també n'havien tastat i amb la seva filla Judith i el Martí vam tenir uns bons ajudants.
És la recepta tal i com la fan al poble de la meva mare (Portell de Morella) i en fan tant de confitura de carbassa com de cabell d'àngel. A casa ens agraden més els de confitura de carbassa. I amb la massa també es poden fer "pastetes", galetes pels que som catalano-parlants.
Aquí en teniu els ingredients (per uns 50 pastissets, quan ens posem ja en fem per tota la família):
1 litre d'oli de girasol
1/2 litre d'anís especial per a pastes (30º d'alcohol)
275 grs de sucre
1,8 kgs de farina
confitura de carbassa o cabell d'àngel

Barrejar l'oli amb l'anís i el sucre. Un cop barrejat, anar incorporant la farina tamisada. Primer es pot barrejar amb una espàtula, després quan la massa es fa més densa millor fer-ho amb les mans.

Un cop ben amassada, cal deixar reposar entre 4-5 hores en el mateix bol tapat amb un drap.
Passat aquest temps tornar a amassar (la massa haurà deixat anar oli que cal tornar a lligar) i agafar-ne boletes de la mida d'una pilota de ping-pong i estirar fent una circumferència d'uns 10 cm de diàmetre sobre un paper vegetal o de forn. Posar una culleradeta de postres de confitura o cabell d'àngel i doblar el paper per fer-ne la forma del pastisset. Tancar amb els dits tot el contorn i retallar amb un rodet de pastes el marge per que quedi en la forma de mitja lluna.

Posar-los al forn preescalfat a 200ºC durant uns 30-40 minuts.
Treure del forn i deixar refredar una mica per no cremar-nos. Passar-los per un bol amb sucre per tal que quedin ensucrats per sobre.

Així van quedar els pastissos:
I així les pastetes que vam fer amb motlles de fer galetes:Jo us puc dir que van quedar molt bones, però com una imatge val més que mil paraules podeu veure com van quedar de bones:
Bon profit!

5 comentaris:

Dolors ha dit...

El taller de l'àvia de la Gloria va ser molt divertit, ens ho vam passar molt bé i vam aprendre molt. A més, al meu pare li va fer moltíssima ilusió tornar a tastar les pastetes que li feia la seva mare. Gràcies a la besàvia del Martí hem recuperat la recepta de la meva iaia.

Anònim ha dit...

Tenen una pinta boníssima!!! Què bé us ho debieu passar fent-les!! Acabo de descobrir el teu bloc i m'ha agradat molt! Per cert, hi ha un anís especial per a rebosteria?! No l'he vist mai!!

Glòria ha dit...

Dolors, me n'alegro que el teu pare pogués reviure una recepta com aquesta... i a més que la Judith ara tingui unes altres galetes per poder devorar!!!
Myriam, t'haig de dir el mateix del teu blog, l'he descobert arrel del teu comentari i m'ha agrat molt tot el que hi he vist, segur que provaré de fer alguna de les teves receptes i ja te'n diré alguna cosa. Pel que fa a l'anís, ens el van portar uns amics de Castelló i te menys grau d'alcohol (el que fèiem servir abans tenia més de 40º), tot i així queden igual de bons.

Gemma ha dit...

Ja sé quins pastissets són aquests... m'encanten! Quina sort tenir una àvia que us anesenyia questes receptes tradicionals :)
I amb aquests ajudants, no m'estranya que us quedessin tan bons!

Unknown ha dit...

holaaaa! passa't pel meu blog (necessito el teu mail) pel tema ESTRI DE GALETES ;-)

veig que estas fent una nova generació de ferran's adrià! jaja