dimecres, 14 de novembre del 2007

AMETLLES GARAPINYADES

Aquest diumenge vaig anar a casa la Salut i l'Àlex per aprendre a fer ametlles garapinyades. Teníem ametlles de fa uns dies que ens van portar del tros de la Clara i en Pep a Mas de Barberans. Tot i que els ingredients no tenen secret, l'elaboració sí que en te.... crec que és millor poder observar algú que en sap fer per poder veure què passa amb el sucre a la paella. Tot i així intentaré explicar-vos-ho per escrit per que ho pugueu provar a casa.


Ingredients:
1 mida d'aigua
1 mida d'ametlles crues amb pell
1 mida de sucre (a la 2a paellada una mica menys ja que en tenim de restant de la 1a)
1 cullera de fusta
1 ganivet per si s'enganxa molt el sucre a la cullera i no podem remenar bé
1 paella amb les parets altetes

Es posa tot al foc fins que se sent explotar la primera ametlla (com passa amb les crispetes). Això pot passar aproximadament uns 20 minuts després que estiguin al foc. Retirar la paella del foc (sense apagar-lo) i barrejar amb ganes i sense despistar-se perquè el sucre es refreda de sobte i es queda compacte, aquí és on t'ho jugues tot!
S'ha de remenar per tal que el sucre es refredi com si fos sorra i no "vidre tot compacte". Quan no en queda de líquid, es torna a posar a foc baix fins que es fongui altre cop una mica el sucre (no totalment per que si no se'ns desenganxarà la part que ja hi havia enganxada a les ametlles).
Tornar a retirar la paella del foc i remenar igual que abans de baix a dalt ajudant a que el sucre que queda per la paella s'enganxi a les ametlles. Es pot repetir el procés 3, 4, 5 vegades fins que gairebé no ens quedi sucre per la paella.
Posar les garapinyades en una plata de vidre perquè es refredin.
Trucs i consells de l'àvia de la Salut:
* no sigueu "ànsies" i no proveu les ametlles calentes! us podeu cremar i les ametlles estan remollides.
* l'àvia deia que a partir del 2n cop que es fon el sucre, més val que no es fongui tot i repetir el procediment (ella aconsellava fondre'l 3 cops o més! jo faig màxim 3, estem al 2007 i el temps és or)
* passar-s'hi una estona ben llarga i fer les màximes en un dia per no haver de desaprofitar sucre (quan neteges...)
* Per netejar: omplir la paella d'aigua, posar-la al foc, posar-hi la cullera de fusta i aprofitar quan el sucre s'hagi fos.

Aquí teniu unes fotos del procés d'elaboració


Salut eren moooolt bones!
Bon profit!

dilluns, 5 de novembre del 2007

PASTÍS DE PLÀTAN I IOGURT

Com ja us he dit en un anterior post, ahir va ser l'aniversari d'en Carles i per celebrar-ho avui amb els de la seva feina he fet un pastís que vaig veure en aquest blog.

L'única variació que he fet ha estat la quantitat d'un ingredient: la gelatina. Jo compro unes fulles a una tenda de dietètica que són mes grans que les que venen a supermercats i n'he fet servir 3 per a tot el pastís (1 i 2/3 per a la crema de plàtan i 1 i 1/3 per a la crema de iogurt). La meva àvia en diu "cola de peix" no sé si és el mateix que la gelatina...
Be, no l'he pogut provar per que no quedaria be portar un pastís ja mossegat, així que si llegeixes aquest post i ets un dels conillets d'índies que l'ha tastat pots deixar un comentari per dir el que t'ha semblat i si es pot tornar a repetir.
Bon profit!

diumenge, 4 de novembre del 2007

PANELLETS

Per tots Sants castanyes i cargols amb banyes!!!
I és clar panellets.

Jo he fet servir la recepta de la pàgina de les 3 bessones, així que ja no us la escric....
Només us poso un parell de fotos per que veieu com van quedar.



Els de xocolata me'ls va ensenyar a fer la Dolors, en el seu blog trobareu el post.
I els de codonyat és fan com si féssim un caneló i després en tallem rodanxes d'1 cm de gruix.
Bona castanyada i bon profit!

FLOR D'ANIVERSARI AMB CREMA I FRUITES

Avuí és l'aniversari del Carles (i el sant també) i per celebrar-ho ha vingut tota la família a casa a fer postres i cafè.
Com que a en Carles li agraden molt els pastissos amb fruita avui tocava fer alguna cosa especial i que li agradés sobretot a ell.
Aquí en teniu els ingredients:
masa filo
75 grs de mantega

maduixes
kiwi
pinya

per a la crema pastissera:
1/2 litre de llet
1 pell de llimona
1 branqueta de canyella
45 grs de maizena
4 rovells d'ou
75 grs de sucre

Per a la crema pastissera: posar en un pot la llet, la canyella i la pell de la llimona i fer bullir. Guardar una mica de llet per desfer la maizena. Afegir a la barreja de llet i maizena els rovells d'ou i el sucre. Quan la llet del foc bulli, colar-la i tornar-la a posar al foc. Afegir la barreja de maizena i ous i no parar de remenar fins que espesseixi. Deixar refredar en una plata coberta amb paper film tocant a la crema per tal que no faci crosta.
Per altra banda, desfer la mantega al microones. Folrar un motlle circular sense base (jo he fet servir cercles fets de paper d'alumini d'uns 2cm d'alçada) amb quadrats de masa filo d'un 15cm de costat pintats amb mantega. Jo n'he posat 3 "arrugadets" per tal que quedin com una flor. L'objectiu és fer un niu al mig per tal de poder posar la crema i les fruites i que quedin com una tulipa (com les de gelat). Posar-los al forn uns 8 minuts a 200ºC.

Posar la crema pastissera en una màniga i farcir el centre de la flor amb crema. Al damunt posar-hi les fruites que triem a trossets.



Bon profit!!